Witaminy i minerały - rodzaje i znaczenie dla zdrowia

Witaminy i minerały – rodzaje i znaczenie dla zdrowia

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Większość z nich dostarczamy mu w pożywieniu, dlatego niezwykle ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta, która pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i świetną formą. W tym artykule omówimy wszystkie znane grupy witamin.

Witamina A – retinol, prowitamina A, beta-karoten

Witamina A ma bardzo duży wpływ na jakość funkcjonowania organizmu człowieka. Niemal we wszystkich procesach życiowych naszego ciała bierze ona udział. Stąd też jest ona oznaczona literką A (pierwsza i najważniejsza). W skład witaminy A wchodzą takie związki jak: retinol, prowitamina A, beta-karoten.

Witamina A reguluje, wzmacnia, poprawia oraz wspomaga:

  • W leczeniu schorzeń wzroku
  • Przyspiesza wzrost organizmu
  • Zwiększa sprawność systemu immunologicznego
  • Utrzymuje w dobrej kondycji błony śluzowe
  • Chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Utrzymuje dobry stan włosów, paznokci oraz skóry

Niedobory witaminy A w organizmie możemy sami stwierdzić, jeżeli:

  • Występuje u nas brak apetytu
  • Mamy słabe, wolno rosnące paznokcie
  • Nadmiernie wysychają nam rogówki oraz spojówki
  • Po zmierzchu widzimy słabo lub prawie wcale
  • Mamy złe samopoczucie które ciągnie się wiele dni
  • Na twarzy mamy trądzik
  • Często zdarza nam się biegunka
  • Wypadają nam włosy w formie plackowatej

W przypadku gdy stwierdzimy niedobór witaminy A w naszym organizmie można go szybko uzupełnić przy pomocy odpowiedniej diety. Poniżej krótki wykaz produktów które zawierają duże ilości witaminy A:

  • Mięso (szczególnie polecane tutaj są dania z wątroby)
  • Oleje roślinne
  • Tran
  • Ryby morskie
  • Warzywa: marchewka, brukselka, szpinak, dynia, groszek zielony, fasolka szparagowa
  • Jaja

Należy pamiętać, iż przedawkowanie witaminy A może grozić nawet śmiercią. Niektóre zwierzęta polarne, a dokładniej ich wątroby zawierają tak wiele tego związku iż spożycie ich może grozić hiperwitaminozą której konsekwencją może być nawet śmierć osoby zatrutej.

 

Witamina A wpływa na kondycje naszego wzroku i chroni przed tzw. kurzą ślepotą. Dzięki niej nasza skóra ma ładny wygląd, dlatego często stosowana jest w  kosmetologii. Ma również wpływ na nasze paznokcie, wzmacnia kości i chroni przed wieloma chorobami. Jest również istotna w czasie ciąży, gdy pomaga chronić płód.

Spotkać ją można w jajkach, żółtych i czerwonych warzywach,  podrobach, mleku i jego przetworach oraz tłuszczu ryb. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszą się algi morskie spirulina i chlorella, które są równie z źródłem witaminy A i coraz częściej można je nabyć w postaci suplementów oraz kosmetyków.

 

Witamina B1 – tiamina

Tiamina, bo tak również nazywa się witamina B1, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jak nietrudno zauważyć, należy do grupy B-witamin, jest odpowiedzialna przede wszystkim za prawidłowe działanie ludzkiego układu nerwowego. Witamina B1 jest bardzo delikatną witaminą, jest niszczona miedzy innymi w reakcji z wodą, kofeiną, alkoholem czy też powietrzem, dlatego aby zapewnić sobie minimalną dawkę tej witaminy powinniśmy spożywać same świeże produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia.

Jak działa witamina B1?

Witamina B1 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Działaniu wielu enzymów, które biorą czynny udział podczas utleniania tkankowego, przemiany cukrów, tłuszczy i aminokwasów.
  • Prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego układu nerwowego (witamina jest istotnym czynnikiem przy rozkładzie cukrów, a układ nerwowy czerpie energię do funkcjonowania głównie z rozkładu cukrów).
  • Witamina wpływa znacznie na nastrój.
  • Prawidłowym rozwoju organizmu ludzkiego, reguluje procesy rozwojowe.
  • Zwalczaniu tak zwanej choroby morskiej oraz lokomocyjnej, znacznie wpływa na przyśpieszenie procesów powstawania moczu, jest moczopędna.

Skutki niedoboru witaminy B1.

Tiamina, jak już wcześniej wspomnieliśmy w dużej mierze odpowiada za odpowiednie spalanie cukrów. W przypadku niedoboru tej witaminy zostaje nagromadzony kwas pirogronowy, który jest bardzo toksyczny dla ludzkich komórek nerwowych. W przypadku gdy w organizmie znajduje się za mało tiaminy, można zaobserwować zmęczenie, mocno odznaczający się brak apetytu, a także znacznie zaburzenia w układzie pokarmowym i nerwowym. Dość popularnym skutkiem długiego niedoboru tej witaminy w organizmie jest choroba beri-beri odznaczająca się znacznym spadkiem masy organizmu osoby chorej, paraliżem, a także silnym bólem praktycznie wszystkich mięśni ciała.

Skutki nadmiernej ilości witaminy B1.

Według wskazań specjalistów, witamina B1 jest bardzo bezpieczną witaminą, poziom dawki toksycznej dla człowieka określono na poziomie prawie dwieście razy większym, niż zwyczajne zapotrzebowanie na tą witaminę w ciągu dnia. Tak więc aby sobie zaszkodzić trzeba naprawdę się postarać. Zapotrzebowanie na witaminę B1 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B1.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B1, inaczej zwaną tiaminą, mają w szczególności alkoholicy, łagodniej mówiąc osoby, które nie odmówią wypicia przysłowiowej piwa. Tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, alkohol znacznie wpływa na wyniszczenie tejże witaminy, idąc dalej, warto też powiedzieć, że osoby spożywające duże ilości kawy lub herbaty też mogą cierpieć na niedobór tejże witaminy. Według badań, osoby, które odżywiają się zgodnie z wysokowęglowodanową dietą również mogą cierpieć na niedobory tiaminy. Kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby w stanach gorączkowych także wymagają zwiększenia dawek witaminy B1.

Produkty bogate w witaminę B1 to:

  • Między innymi drożdże piekarskie, co za tym idzie pieczywo pełnoziarniste, kiełki pszenicy, płatki owsiane i inne produkty zbożowe.
  • Nasiona słonecznika (świeże, nieprażone itd.) są dobrym dostawcą witaminy B1.
  • Każdego rodzaju orzechy (laskowe, włoskie itd.) zawierają duże ilości witaminy B1.
  • Mięsa takie jak wołowina, wieprzowina oraz szynki i prawdziwe salami.
  • Warzywa dostarczające tej witaminy to między innymi, groch, fasola, soja, marchewka oraz zielony groszek.

 

Witamina B2 – ryboflawina

Ryboflawina, bo tak nazywa się witamina B2 należy do grupy witamin łatwo przyswajalnych dla ludzkiego organizmu ponieważ rozpuszcza się w wodzie. Duży, a zarazem negatywny wpływ na witaminę B2, mają różnego rodzaju antybiotyki, a także kofeina i alkohol tak jak to było w przypadku witaminy B1. Negatywny wpływa na tę witaminę ma także światło słoneczne, które niszczy ten związek w momencie gdy produkty spożywcze zostają pod długotrwałym naświetleniem. Rośliny są w stanie same wytworzyć tą witaminę, zwierzęta oraz człowiek musi spożywać produkty bogate w witaminę B2.

Jak działa witamina B2?

Witamina B2 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Procesie właściwego wykorzystania takich składników jak białka, lipidy i węglowodany wewnątrz ludzkiego organizmu.
  • Regulowaniu funkcjonowania enzymów, które są odpowiedzialne za proces utleniania.
  • Procesie wzrostu ludzkiego ciała.
  • Zachowaniu prawidłowego działania układu rozrodczego człowieka.
  • Prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiej skóry, a także wzroście włosów czy też paznokci.
  • Tworzeniu czerwonych krwinek w ludzkim krwioobiegu.

Skutki niedoboru witaminy B2.

Najczęściej rozpoznawanym zaburzeniem wywołanym przez brak odpowiedniej ilości witaminy B2 są zaburzenia żołądkowe, a także zmniejszenie efektywności wykorzystania tłuszczów przez ludzki organizm. Niedobór ryboflawiny u dzieci oraz młodzieży może powodować znaczne zahamowanie wzrostu ciała. Obserwuje się także większą podatność na różnego rodzaju zapalenia skóry, w szczególności łojotokowe zapalenie w okolicach narządów płciowych człowieka. Dodatkowo objawem niedoboru może być także większa podatność na uszkodzenia skóry czy błon śluzowych, w szczególności zapalenie warg, pękanie kącików ust czy też zapalenie spojówek. Witamina B2 wpływa również na prawidłowe działanie układu nerwowego, więc niedobór tej witaminy może powodować znaczne zaburzenia (drżenie, wzmożona bezsenność oraz silne zawroty głowy).

Skutki nadmiernej ilości witaminy B2.

Nadmiar ryboflawiny jest raczej rzadko spotykany, ponieważ ilości ponad potrzebę są wydalane wraz z moczem. Jedynym elementem na jaki wpływa nadmierna ilość witaminy B2 jest intensywnie żółte zabarwienie moczu co raczej nie jest żadnym strasznym, zagrażającym życiu objawem.

Zapotrzebowanie na witaminę B2 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B2.

Podobnie jak w przypadku innych witamin tak i witamina B2 jest szybciej wydalana z organizmu człowieka w wyniku Według lekarzy, człowiek powinien przyjmować większe dawki witaminy B2 po wykonywaniu ciężkich ćwiczeń fizycznych. Znaczny wpływ na utratę ryboflawiny mają tabletki antykoncepcyjne oraz innego rodzaju środki antykoncepcyjne podawane drogą doustną, kobiety zażywające takie środki powinny zadbać o dodatkowe źródło witamin.

Produkty bogate w witaminę B2 to:

  • Między innymi takie produkty jak mleko, sery, jogurty oraz inne tym podobne produkty.
  • Różnego rodzaju ryby, a w szczególności makrele.
  • Dużą zawartość tej witaminy posiada także wątróbka.
  • Warzywa liściaste, owoce takie jak morela, a także jaj i ziarna zbóż.

Witamina B3 – niacyna

Niacyna, bądź jak kto woli witamina PP to inne nazwy witaminy B3 funkcjonujące w świecie nauki. Pierwsze informacje na temat tej witaminy w świecie nauki pojawiły się na początku dwudziestego wieku, naukowcy Harden oraz Young odkryli witaminę B3. Nawet polski uczony miał swój udział w badaniach dotyczących witaminy B3. Na początku lat trzydziestych minionego stulecia, odkryto, że to właśnie witamina PP jest skutkiem powstawania choroby zwanej Pelagrą – o której powiemy nieco później.

Jak działa witamina B3?

Witamina B3 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Procesie oddychania tkankowego ponieważ jest jednym ze składników enzymów, które w tym procesie biorą udział.
  • Procesach metabolizmu ludzkiego organizmu. Wpływa znacznie na zawartości cholesterolu, a także trójglicerydów w ludzkim krwiobiegu.
  • Prawidłowym funkcjonowaniu skóry, mięśni oraz układu nerwowego w ludzkim ciele.
  • Procesie syntezy hormonów płciowych, DNA, tyrozyny, kortyzonu, a także insuliny.
  • Potrafi obniżyć ciśnienie krwi w ludzkim krwiobiegu, a także wpłynąć na wydzielanie soku żołądkowego.

Skutki niedoboru witaminy B3.

Najbardziej popularnymi skutkami niedoboru witaminy B3 są przede wszystkim problemy ze skórą. Skóra człowieka staje się bardzo wrażliwa na promienie słoneczne oraz inne czynniki szkodliwe w działaniu. Obserwuje się także bóle głowy oraz ogólne zmęczenie. Najczęściej jednak długotrwały brak niacyny doprowadza do tak zwanej choroby Pelagry. Choroba ta prowadzi do zgrubień, łuszczenia się skóry czy też licznych stanów zapalnych. Chorobie tej towarzyszy także biegunka, wymioty, a także znaczne pogorszenie pracy wątroby oraz całego systemu nerwowego ludzkiego ciała. Warto wspomnieć, że zaniedbania w związku z tą chorobą mogą prowadzić nawet do śmierci. Niemniej jednak choroba objawia się najczęściej w krajach Ameryki Łacińskiej czy też Meksyku, ponieważ posiłki spożywane przez tamtejszych mieszkańców opierają się na produktach ubogich w niacynę. Choroba ta w naszych rejonach występuje jedynie w połączeniu z chronicznym alkoholizmem oraz marskością wątroby.

Skutki nadmiernej ilości witaminy B3.

W przeciwieństwie do wielu innych witamin, niacyna może zostać przedawkowana, co może prowadzić do dość przykrych konsekwencji. Również jak przy niedoborze tak i przy nadmiarze można zaobserwować zmiany skórne, między innymi zaczerwienienie oraz intensywne pieczenie. Nudności oraz biegunka połączona z wymiotami to już raczej standard. Utrata przytomności czy atak dny moczanowej to tylko kolejne objawy przedawkowania. Ludzka wątroba nie reaguje zbyt pozytywnie na nadmierną i długotrwałą ilość niacyny w organizmie, reagując zaburzeniami swoich funkcji.

Zapotrzebowanie na witaminę B3 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B3.

Głównym czynnikiem determinującym ilość niacyny, którą powinniśmy przyjmować jest wykonywany wysiłek fizyczny, a raczej jego intensywność. Im bardziej intensywny wysiłek fizyczny tym więcej człowiek powinien przyjmować witaminy B3. Niacynę w większych ilościach zaleca się także osobom z problemami cholesterolowymi, a także problemami z poziomem trójglicerydów. O odpowiednią ilość witaminy B3 powinny zadbać także osoby, które na co dzień są narażone na podwyższony stres.

Produkty bogate w witaminę B3 to:

  • Między innymi większość popularnych ryb takich jak makrela, tuńczyk czy łosoś.
  • Mięso cielęce, wątroba wołowa oraz mięso z indyka.
  • Miedzy innymi takie owoce jak daktyle, śliwki, awokado czy też figi, a więc raczej mało znane owoce.
  • Orzeszki ziemne, kiełki pszenicy czy też popularne nasiona słonecznika.
  • Warto dodać, że dużą ilość niacyny posiadają również drożdże piwne, soja, a także pomidory.

Witamina B5 – kwas pantotenowy

Witamina B5 nazywana również kwasem pantotenowym, co jednak jest trochę błędnym twierdzeniem, ponieważ w skład witaminy B5 wchodzi także panteina, pantenol, a także koenzym A. Zalicza się ją do grupy jednych z najbardziej bezpiecznych witamin znanych człowiekowi. Jest bardzo przydatna całemu organizmowi, szczególnie w procesie przemiany węglowodanów. Witamina B5 jest łatwo rozpuszczalna w wodzie co jednocześnie oznacza jej łatwe przyswajanie przez organizm. Negatywnie na poziom tej witaminy wpływa alkohol, kofeina, tabletki nasenne, a także puszkowana i znacznie przetwarzana żywność.

Jak działa witamina B5?

Witamina B5 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

 

  • Procesie tworzenia takich hormonów jak chociażby kortyzon, który pozwala nam walczyć ze stresem. Witamina B5 reguluje syntezę innych hormonów nadnercza.
  • Procesie tworzenia przeciwciał, które z kolei skutecznie zwalczają wszelkiego rodzaju drobnoustroje i przeciwdziałają innym infekcjom.
  • Procesie przetwarzania węglowodanów w energię dla ludzkiego ciała.
  • Utrzymaniu estetycznego i higienicznego wyglądu skóry oraz włosów człowieka.
  • Odbudowywaniu komórek oraz szybkim gojeniu się różnego rodzaju ran.

Skutki niedoboru witaminy B5.

Skutkami hipowitaminozy kwasu pantotenowego może być między innymi tak zwany zespół piekących stóp, polegająca na silnym pieczeniu, paleniu lub bólu zarówno w stopach jak i podudziach ludzkiego ciała. Ogólnymi objawami małej ilości witaminy B5 jest także ogólne zmęczenie, bóle głowy i brzucha, a także osłabienie całego organizmu. Niedobór kwasu pantotenowego powoduje również znaczne zaburzenia działania układu nerwowego, co może objawiać się na przykład osłabieniem refleksu. Kolejnym często wymienianym objawem jest znaczne osłabienie organizmu na różnego rodzaju infekcje, zauważalne też mogą być zmiany na skórze oraz włosach.

Skutki nadmiernej ilości witaminy B5.

Hiperwitaminoza spowodowana witaminą B5 może objawiać się między innymi rozstrojem układu pokarmowego, to jest silną biegunką oraz wymiotami. Nie mniej jednak żeby doszło do takiej sytuacji przedawkowanie tej witaminy powinno nastąpić na naprawdę wysokim poziomie. Sporadycznie można także zaobserwować objawy uczulenia u osób, które przyjmowały za dużo witaminy B5. Jednak witamina ta jest bardzo bezpieczna i oprócz wyżej wymienionych objawów przedawkowania nic groźniejszego nie może się przytrafić.

Zapotrzebowanie na witaminę B5 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B5.

Człowiek ciągle potrzebuje witaminy B5, chociażby ze względu na jej pozytywne działanie na układ immunologiczny. W wyniku czego, ludzie po urazach, operacjach, a także różnego rodzaju chorobach zakaźnych powinni zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę, aby była bogata zarówno w witaminę B5, a także inne witaminy wspomagające naturalny system obronny organizmu człowieka. Większe ilości witaminy B5 zaleca się także dla wszystkich osób, które są codziennie wystawiane na niekorzystne działanie długotrwałego stresu.

Produkty bogate w witaminę B5 to:

  • Drożdże piekarskie oraz drożdże wykorzystywane w przemyśle winiarskim.
  • Między innymi mięso z indyka, kurczaków, a także wątróbki wszelkiej maści.
  • Produkty pełnoziarniste, a także otręby, płatki owsiane czy też orzechy są dobrym źródłem witaminy B5.
  • Wszelkiego rodzaju zielone warzywa będą również odpowiednim elementem diety.

Witamina B6 – pirydoksal

Witamina B6 jak kilka swoich poprzedniczek jest również łatwo rozpuszczalna w wodzie, co za tym idzie, ludzki organizm bez trudu potrafi przyswajać odpowiednie ilości tejże witaminy. Inną nazwą tejże witaminy jest nazwa pirydoksyna lub jak kto woli pirydoksal czy fosforan pirydoksalu. Organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć pirydoksyny w przeciwieństwie do roślin, które potrafią same wytworzyć sobie ten związek chemiczny. Witamina B6 jest wydalana z organizmu po około ośmiu godzinach, dlatego też łatwo doprowadzić jest do niedoboru tejże witaminy. W szczególności powinny o tym wiedzieć osoby spożywające nadmierne ilości alkoholu (chociaż takim osobom to chyba wszystko jedno), kobiety korzystające z antykoncepcji hormonalnej, a także osoby spożywające duże ilości białka – na przykład kulturyści.

Jak działa witamina B6?

Witamina B6 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Metabolizmie tłuszczów, metabolizmie aminokwasów, metabolizmie hormonów sterydowych itd. Wynika to z tego, że witamina ta jest niezbędnym składnikiem wielu różnych enzymów biorących udział w tych procesach.
  • Znacznie wpływa na zdrowie ludzkiej skóry, zapobiega dzięki temu różnym dolegliwościom takim jak zapalenia czy suchość.
  • Obniża niekorzystne napięcie mięśni oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy człowieka.
  • Może znacznie u niektórych kobiet wpłynąć na zmniejszenie objawów tak zwanego napięcia przed miesiączkowego.
  • Łagodzi mdłości, wpływa na szybkość powstawania moczu (jest moczopędny).

Skutki niedoboru witaminy B6.

Hipowitaminoza spowodowana niedoborem witaminy B6 posiada podobne objawy do wielu innych niedoborów składników mineralnych. Do najczęściej zauważanych zalicza się między innymi anemię, niekorzystne zmiany skórne czy chociażby ogólne osłabienie całego organizmu człowieka. Bezsenność oraz skłonność do stanów depresyjnych, a także drgawki, drętwienie i poranne mdłości to tylko kolejne elementy, które mogą występować podczas niedoboru witaminy B6. Niedobór pirydoksyny może doprowadzić także do zwiększenia poziomu cholesterolu w ludzkim organizmie lub zmniejszać poziom cukru we krwi powodując tym samym hipoglikemię.

Skutki nadmiernej ilości witaminy B6.

Niezwykle ciężko jest przedawkować tą witaminę, dlatego też uważa się ją za stosunkowo bezpieczną. Zaburzenia czucia organizmu, silne bóle w kończynach dolnych i górnych, a także dolegliwości związane z układem nerwowym człowieka to jedne z nielicznych skutków ubocznych przedawkowania witaminy B6. Aby odczuć tego rodzaju dolegliwości potrzebowalibyśmy ponad 500 miligramów witaminy B6 dziennie (!) przez dłuższy okres czasu.

Zapotrzebowanie na witaminę B6 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B6.

Jak już wcześniej wspominaliśmy, kobiety, które stosują antykoncepcję hormonalną powinny zwrócić szczególną uwagę na to, by znaleźć dodatkowe źródło witamin, nie tylko witaminy B6. Do grupy osób z podwyższonym zapotrzebowaniu na witaminę B6 (oraz inne witaminy) należą osoby spożywające duże ilości alkoholu, a także kofeiny czy herbaty. Również kulturyści powinni skupić się przy określaniu swojej diety na odpowiednie dawkowanie witamin ze względu na możliwość spożywania dużej ilości białka. Osobom starszym, a także osobom po odbytych prześwietleniach promieniami Roentgena zaleca się uzupełnienie poziomu witaminy B6.

Produkty bogate w witaminę B6 to:

  • Dużą ilość witaminy B6 posiadają drożdże w różnego rodzaju postaci.
  • Mięso, a w szczególności wątróbki również są bogate w tą witaminę, do tego dochodzą wszelkiego rodzaju ryby.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe, orzech włoski i laskowe, nasiona słonecznika, a także mleko i wyroby z tak zwanych mąk razowych.
  • Strączkowe warzywa, ziemniaki, a także różnego rodzaju owoce z naciskiem na banany.

Witamina B7 – biotyna, witamina H

Witamina B7 naprzemiennie nazywana jest biotyną lub witaminą H. Jej nazwa wzięła się od greckiego wyrazu „bios” oznaczającego życie. Charakter kwasowy, konsystencja białego proszku, a także możliwość rozpuszczania w wodzie powodują, że jest dobrze przyswajalna przez ludzki organizm. Jak wiele innych witamin podobnie witamina B7 bardzo negatywnie reaguje na różnego rodzaju czynniki, takie jak promienie ultrafioletowe, częste zmiany temperatury, w szczególności wysokie temperatury. Witamina ta w postaci proszku nie lubi także długotrwałego kontaktu z powietrzem oraz wodą.

Jak działa witamina B7?

Witamina B7 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Przemianie kwasów tłuszczowych pod kątem energetycznym, a także procesie metabolizmu aminokwasów oraz kwasów nukleinowych.
  • Utrzymaniu estetycznego i higienicznego wyglądu ludzkiej skóry.
  • Znacznie pomaga w procesie metabolizmu glukozy podnosząc poziom enzymów biorących udział w tym procesie, a także zwiększa czułość organizmu ludzkiego na insulinę.
  • Potrafi znacznie złagodzić bóle w mięśniach, praktycznie w każdej części ciała człowieka.
  • Zapobieganiu procesowi siwienia włosów na głowie.

Skutki niedoboru witaminy B7.

Negatywne efekty niedoboru witaminy B7, zwanej też biotyną, zauważa się głównie w estetyczności wyglądu ludzkiej skóry. Z powodu znacznego niedoboru tejże witaminy, ludzka skóra potrafi się znacznie wysuszyć, a jej jędrność spada drastycznie w dół, powodując efekt wiotkiej skóry. Dodatkowo warto wspomnieć, że skóra może intensywnie nabierać bladych kolorów. Niedobór biotyny powoduje również negatywne oddziaływanie na włosy człowieka, mogą one być bardziej podatne na siwienie, a już na pewno na wypadanie czy rozdwajanie się końcówek. Ogólny stan włosów ulega pogorszeniu. U niektórych osób, które są bardzo wrażliwe na niedobory witamin mogą pojawiać się tak zwane wykwity w szczególności w okolicach nosa oraz brody.

Skutki nadmiernej ilości witaminy B7.

Aktualnie biotyna (witamina B7) jest uważana za jedną z najbezpieczniejszych witamin, nie jest ona w żadnym stopniu toksyczna dla człowieka, nie stwierdza się żadnych skutków ubocznych przedawkowania tejże witaminy, jednak lepiej dla własnego dobra nie przesadzać z ilością przyjmowania tejże witaminy – nie chcielibyśmy być pierwszymi przypadkami u których zaobserwowano jakiekolwiek skutki uboczne.

Zapotrzebowanie na witaminę B7 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B7.

Naukowo dowiedziono, że biotyna potrafi łączyć się z awidyną w swego rodzaju kompleksy, których ludzki organizm nie jest w stanie wchłonąć i wykorzystać. Dlatego też zaleca się osobom, które spożywają duże ilości kurzych białek aby zwróciły szczególną uwagę na ilość witaminy B7 w swojej diecie. Osoby, które powinny również zwrócić uwagę na jakieś dodatkowe źródło biotyny w swojej diecie to między innymi osoby, które kurowały się długi okres antybiotykami, są na diecie niskokalorycznej (brak tej witaminy grozi wypadaniem włosów), a także osoby, które doznały ciężkich oparzeń, ponieważ biotyna przyśpiesza gojenie się tego rodzaju ran.

Produkty bogate w witaminę B7 to:

  • Między innymi różnego rodzaju orzechy (włoskie, laskowe), do tego masło orzechowe.
  • Wszelkiego rodzaju pieczywo pełnoziarniste oraz drożdże piekarskie.
  • Dobrym źródłem witaminy B7 jest mięso, mleko oraz warzywa.

Witamina B8 – inozytol

Witamina B8, zwana dość często także inozytolem, należy do witamin, które możemy rozpuścić w wodzie oraz tłuszczach. Jako jedna z niewielu witamin jest produkowana przez nasz organizm, możemy ją znaleźć również w wielu produktach na co dzień zjadanych dlatego też bardzo ciężko jest doprowadzić do jej niedoboru w naszym organizmie. Naukowcy dowiedli, że witamina B8 występuje, aż w dziewięciu odmianach, a jej synteza może odbywać się praktycznie w każdej tkance organizmu ludzkiego. Spełnia bardzo ważną rolę w regulacji poziomu cholesterolu w wątrobie, a także nagromadzania się tłuszczy.

Jak działa witamina B8?

Witamina B8 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Prawidłowym funkcjonowaniu neuroprzekaźników takich jak acetylocholina czy też serotonina.
  • Znacznie wpływa na poprawę stanu włosów, w dużym stopniu zapobiega łysieniu.
  • Pomaga w dużym stopniu osobom z problemami nadciśnienia tętniczego – skutecznie obniża ciśnienie tętnicze.
  • Wpływa korzystnie na osoby z objawami choroby nerwicowej, reguluje pracę zarówno nerwów jak i mięśni.
  • Pomaga zwalczyć stres i zdenerwowanie, a także ułatwia zasypianie.

Skutki niedoboru witaminy B8.

Tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, naprawdę ciężko jest doprowadzić do niedoboru witaminy B8 w organizmie człowieka, niemniej jednak jest to możliwe i objawia się w szczególności zmianami na tle psychicznym, to znaczy człowiek staje się bardziej nerwowy, może odczuwać znaczny niepokój, a nawet wpadać w depresję. Ze skutków bardziej fizycznych, należy wspomnieć o możliwości wystąpienia zaparć, wysypek skórnych, a także różnego rodzaju chorób oczu. Lekarze zwracają także uwagę, że niedobór witaminy B8 wraz z niedoborem innych witamin może prowadzić do intensywnego łysienia, a także do impotencji oraz bezpłodności u mężczyzn.

Skutki nadmiernej ilości witaminy B8.

Podobnie jak z innymi witaminy z grupy B, tak i z inozytolem nie musimy się martwić o przedawkowanie. Nasz organizm jest przyzwyczajony do tej witaminy szczególnie przez to, że sam go produkuje. Nie zaobserwowano toksycznych skutków nadmiaru witaminy B8, niemniej jednak jak w przypadku wielu innych witamin i produktów nie należy przesadzać. Nigdy nie wiadomo czy nie będziemy pierwszym przypadkiem, który negatywnie odczuł nadmiar witaminy B8.

Zapotrzebowanie na witaminę B8 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B8.

Według opinii specjalistów, wykorzystanie zwiększonych dawek inozytolu pomaga w leczeniu stanów depresyjnych. Witamina B8 jest również pomocna w leczenie nerwicy, a także ataków paniki, wszystko to dzięki temu, że korzystnie wpływa na działanie serotoniny wewnątrz organizmu człowieka. Osoby, które mają problem ze słabymi i wypadającymi włosami powinny zwrócić szczególną uwagę na ten związek.

Produkty bogate w witaminę B8 to:

  • Różnego rodzaju mięso, przede wszystkim wątroba, móżdżki oraz serce.
  • Owoce i warzywa, między innymi fasola, kapusta, owoce cytrusowe.
  • Rodzynki, otręby pszenne, a także wszelkiego rodzaju produkty pełnoziarniste.
  • Drożdże piwowarskie.

 

Witamina B9 – kwas foliowy

Kolejną omawianą witaminą jest witamina B9, która spotykana jest często także pod nazwami takimi jak: kwas foliowy, witamina Bc lub folacyna. Jest to witamina rozpuszczająca się w wodzie, co oczywiście sprawia, że ludzki organizm nie ma problemów z przyswajaniem tego związku chemicznego. Witamina ta jest niezwykle wrażliwa na światło, a także na gotowania oraz ogólnie pojęte przetwarzanie produktów żywnościowych. Kobiety w ciąży powinny zwrócić szczególną uwagę na tą witaminę, ponieważ pomaga ona w prawidłowym rozwoju płodu. Nazwa Kwas Foliowy pochodzi od łacińskiego wyrazu „folium” co oznacza, mówiąc krótko, liść. Pierwszy raz witaminę te odseparowano z tak zwanych warzy zielonolistnych.

Jak działa witamina B9?

Witamina B9 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Procesach przemian zarówno białek jak i cukrów w organizmie człowieka.
  • Kreowaniu niezwykle ważnych kwasów nukleinowych jakimi są DNA oraz RNA.
  • Tworzeniu nowych krwinek czerwonych odpowiedzialnych za transportowanie tlenu do praktycznie wszystkich tkanek w ludzkim organizmie.
  • Rozwój układu nerwowego w okresie płodowym.
  • Procesach rozwoju oraz ogólnego wzrostu organizmu człowieka.

Skutki niedoboru witaminy B9.

Jeżeli chodzi o poważniejsze skutki niedoboru witaminy B9 to niewątpliwie jest to anemia hemolityczna lub megalobastyczna. Krwinki czerwone w organizmie człowieka z niedoborem witaminy B9 mogą być nadmiernie duże i bardzo wrażliwe na różne uszkodzenia, przez co ich okres funkcjonowania jest znacznie skrócony, a samo funkcjonowanie mało efektywne. Innymi objawami hipowitaminozy może być ogólne osłabienie organizmu, nadmierna nerwowość człowieka, podatność na depresję, a także ból i silne zaczerwienienia języka. Podczas ciąży, skutkiem niedoboru witaminy B9 mogą być różnego rodzaju wady rozwoju płodu oraz jego mała masa tuż po urodzeniu.

Skutki nadmiernej ilości witaminy B9.

Jednak co za dużo to także niezdrowo, nadmiar kwasu foliowego w organizmie człowieka, szczególnie długotrwały nadmiar może prowadzić do powstawania tak zwanych kryształków folacyny, które są obecne w moczu. Powoduje to zaburzenia pracy nerek w rezultacie rozstrajając cały układ moczowy. Nudności, a także znaczny brak apetytu to tylko te „słabsze” objawy hiperwitaminozy.

Zapotrzebowanie na witaminę B9 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B9.

Kobiety w ciąży, tak jak wspominaliśmy to już kilkakrotnie, powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość kwasu foliowego w swojej diecie podczas całych dziewięciu miesięcy. Wszystko to ze względu na własne zdrowie jak również dziecka, które niedługo przyjdzie na świat. Witamina B9 pomaga w odpowiednim rozwoju płodu, a także w razie potrzeby reguluje sytuację w komórkach krwi u kobiety w ciąży. O zwiększonej ilości tej witaminy powinny pomyśleć osoby w podeszłym wieku, palacze, alkoholicy, wegetarianie oraz osoby przyjmujące duże dawki witaminy C, która sprzyja szybszemu wydalaniu witaminy B9 wraz z moczem.

Produkty bogate w witaminę B9 to:

  • Wszystkie ziarna zbóż, groch, fasola oraz warzywa zielonolistne czyli szpinak, natka pietruszki itd.
  • Żółtka jaj oraz mięso taki jak wątróbka dostarczają duże ilości tej witaminy.
  • Drożdże piwne.
  • Owoce cytrusowe, w szczególności pomarańcze.

Witamina B12 – kobalamina

Kobalamina, bo tak inaczej nazywamy również witaminę B12, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie tak więc jest łatwo przyswajalna dla ludzkiego organizmu. Witamina B12 ma jeszcze jedną specyficzną nazwę – witamina czerwona – wynika to z tego, iż w składzie chemicznym tej witaminy możemy znaleźć cząsteczkę kobaltu. Witaminę tę możemy pozyskać jedynie spożywając posiłki powstające z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak powstają specjalne posiłki dla wegetarian, które sztucznie wzbogaca się o tą właśnie witaminę. Kobalamina pomaga w walce i zapobieganiu anemii złośliwej.

Jak działa witamina B12?

Witamina B12 jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Procesie powstawania czerwonych krwinek, których jednym z ważniejszych zadań jest transportowanie tlenu do wszystkich tkanek organizmu człowieka.
  • Procesie metabolizmu tłuszczów, węglowodanów, a także aminokwasów.
  • Procesie kreowania kwasów nukleinowych takich jak RNA i DNA.
  • Efektywności koncentracji, równowagi psychicznej oraz pamięci człowieka.
  • Regulowaniu prawidłowej pracy układu nerwowego oraz odpowiedniego wzrostu całego organizmu.
  • Stymulowaniu wydzielania mleka u kobiet karmiących piersią oraz ogólnie wpływa na płodność człowieka.

Skutki niedoboru witaminy B12.

Standardowymi objawami podczas hipowitaminozy jest oczywiście osłabienie oraz ogólne bóle ciała z szczególnym naciskiem na okolice „krzyża”. Człowiek cierpiący na niedobór witaminy B12 będzie tracił na wadze, będzie miał obniżony refleks i spokój w myślach, a także może posiadać zaniki pamięci lub jej zakłócenia. Długotrwały niedobór witaminy B12 może powodować anemię, a także nieodwracalne uszkodzenia układu nerwowego w ciele człowieka.

Skutki nadmiernej ilości witaminy B12.

Witamina B12 należy do mało toksycznych witamin w encyklopedii obecnie znanej dla człowieka. Nawet w dużych ilościach nie powinna zaszkodzić organizmowi człowieka. Na wszelki wypadek za wchłanianie witaminy B12 jest odpowiedzialny specjalny czynnik w soku żołądkowym, który skutecznie reguluje ilość wchłanianej witaminy B12. Niedobór witaminy B12 może być spowodowany również nieodpowiednim funkcjonowaniem czynnika w soku żołądkowym, a nie niedostateczną ilością witaminy dostarczaną wraz z pokarmem.

Zapotrzebowanie na witaminę B12 oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy B12.

Osoby cierpiąca na anemię (jakiegokolwiek rodzaju) powinny przyjmować posiłki bogate w witaminę B12, ponieważ pomaga ona w zwalczeniu objawów anemii. Większe ilości Kobalaminy są polecane również dla osób, które cierpią na tak zwane nerwobóle, a także czują ogólne zmęczenie, w szczególności psychiczne. Jak dowiemy się poniżej, głównym źródłem witaminy B12 jest mięso oraz mleko, tak więc wegetarianie powinni zaopatrywać się w tą witaminę spożywając odpowiednie suplementy diety. Osoby przyjmujące hormonalne środki antykoncepcyjne są również narażone na obniżoną ilość witaminy B12 w organizmie.

  • W głównej mierze mięso, a także wszelkiego rodzaju produkty mięsne jak ryby, skorupiaki czy drób.
  • Produkty mleczne (mleko, śmietana, jogurty itd.)
  • Jaja.

 

Witamina C – kwas askorbinowy

Witamina C to chyba najbardziej znana witamina w ogólnym pojęciu społeczeństwa. Już nawet dzieci w podstawówce będą w stanie powiedzieć czym jest witamina C. Kwas askorbinowy, bo tak także nazywamy witaminę C, jest rozpuszczalny w wodzie, przez co ludzki organizm łatwo ją przyswaja, jednak nie jest w stanie jej magazynować. Najlepszym źródłem są oczywiście świeże i surowe, soczyste owoce. Ciekawostką może być to, że kwas askorbinowy jest witaminą dla nielicznych gatunków żyjących na naszej planecie, jedynie dla człowieka i kilku gatunków zwierzęcych (małpy, nietoperze, psów itd.).

Jak działa witamina C?

Witamina C jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Procesie utleniania oraz pełni rolę przeciwutleniacza, chroni wolne rodniki przed różnymi szkodliwymi czynnikami.
  • Pozytywnie wpływa na syntezę takich hormonów jak insulina, tyroksyna czy adrenalina.
  • Procesie tworzenia kolagenu oraz substancji międzykomórkowych, a także w procesie przemiany węglowodanów czy też białek.
  • Procesie powstawania ważnych dla ludzkiego organizmu czerwonych krwinek.
  • Procesie powstawania przeciwciał chroniących ludzki organizm przed różnymi infekcjami.
  • Procesie zatrzymywania szkodliwych dla ludzkiego organizmu produktów przemiany materii takich oraz alergenów.
  • Pozytywnie wpływa na obniżenie się ilości złego cholesterolu we krwi.

Skutki niedoboru witaminy C.

Objawami, które mogą sugerować znaczny spadek witaminy C w organizmie człowieka jest w szczególności ogólne wyczerpanie organizmu, możliwość wystąpienia apatii, podatność na depresję oraz niska odporność na różnego rodzaju infekcje. Często można zauważyć niekorzystne zmiany skórne, w szczególności podatność na skaleczenia, skóra staje się bardziej delikatna. Po naprawdę długotrwałej hipowitaminozie można zaobserwować objawy szkorbutu, czyli silny obrzęk dziąseł, krwotoki, zęby stają się słabsze, a w jamie ustnej powstaje ogólny stan zapalny. Najnowsze badania pozwoliły na uzyskanie wielu nowych informacji odnośnie skutków niedoboru kwasy askorbinowego. Długotrwały niedobór może w końcu prowadzić do chorób nowotworowych, a także szybszego starzenia się organizmu człowieka.

Skutki nadmiernej ilości witaminy C.

Nadmierna ilość witaminy C może powodować w pierwszej kolejności biegunkę, a także podrażnienia żołądka. Trudno jest przedawkować witaminę C przyjmowaną w produktach spożywczych, ponieważ na bieżąco jest ona usuwana przez nerki, jednak jeżeli dojdzie do nadmiernego obciążenia nerek, mogą powstawać tak zwane kamienie nerkowe.

Zapotrzebowanie na witaminę C oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy C.

Przeziębienie oraz różnego rodzaju infekcje to czas w którym człowiek powinien przyjmować dodatkowe dawki witaminy C. Kobiety, które karmią piersią lub są w ciąży również powinny zadbać o kompleksowe dostarczenie witamin w tym także kwasu askorbinowego. Osoby nałogowo palące wyroby tytoniowe powinny przyjmować większe dawki witaminy C ponieważ nikotyna przyśpiesza przemianę kwasu askorbinowego powodując szybsze usuwanie go z organizmu. Lekarze zalecają także osobom pracującym fizycznie spożywanie witaminy C w celu poprawienia swojej odporności.

Produkty bogate w witaminę C to:

  • Wszelkiego rodzaju owoce, świeże oraz surowe, między innymi czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, truskawki, owoce cytrusowe.
  • Warzywa takie jak koper, chrzan, rzeżucha, ziemniaki, kapusta brukselka czy pomidory.

Witamina ta zwana również kwasem askorbinowym odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Dzięki niej nasze naczynia krwionośne są mocne, a krew ma odpowiednią krzepliwość. Witamina C wpływa przede wszystkim na wzmocnienie odporności i chroni przed infekcjami. Głównym jej źródłem są owoce cytrusowe ,a  także w pomidorach, brokułach, kalafiorze, szpinaku, dzikiej róży i wielu innych produktach.

 

Witamina D – ergosterol, kalcyferol

Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, ludzki organizm jest w stanie ją magazynować. Witaminę D naukowcy nazywają również ergosterolem lub kalcyferolem. Ponadto warto też wiedzieć, że ludzki organizm ma możliwość samodzielnego wytwarzania tej witaminy pod wpływem promieni słonecznych, jednak w środowiskach gdzie występuje duże skażenie powietrza może to być niemożliwe. Witamina D ma duże znaczenie dla ludzkiego organizmu, w szczególności kości, zębów oraz nerek. Syntetycznie wytwarzana witamina D nazywana jest ergokalcyferolem, natomiast naturalnie wytwarzana to kalcyferol.

Jak działa witamina D?

Witamina D jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Procesie umacniania kości człowieka, pozwala skutecznie regulować gospodarką wapnia i fosforu w kościach organizmu ludzkiego.
  • Procesie wzmacniania całego systemu immunologicznego organizmu człowieka, przez co pomaga zapobiegać różnego rodzaju chorobom zakaźnym.
  • Procesie wchłaniania i regulowania ilością witaminy A w ludzkim organizmie.
  • Procesie utrzymania prawidłowego funkcjonowania nerek.

Skutki niedoboru witaminy D.

W przypadku gdy w organizmie człowieka nie będzie dostatecznej ilości witaminy D, możemy spodziewać się nadmiernej potliwości ciała, a także najbardziej popularnego schorzenia, czyli krzywicy. Krzywica powoduje nienormalny wzrost kości, a także znaczne odwapnienie kości, co ogólnie pogarsza ich stan.

Skutki nadmiernej ilości witaminy D.

Oprócz lekkich niedogodności związanych z przedawkowaniem witaminy D, takich jak mdłości, zawroty głowy i osłabienie, możemy spodziewać się także znacznego zwapnienia tkanek miękkich. W przypadku poważnych zatruć tą witaminą można zaobserwować znaczy wzrost ciśnienia krwi, a także pogorszenie wydolności nerek. Najgorszy scenariusz przewiduje nawet zapadnięcie w śpiączkę.

Zapotrzebowanie na witaminę D oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy D.

Dzieci, które nie ukończyły trzech lat powinny przyjmować większe dawki witaminy D. Ludzie, których karnacja skóry jest ciemna, a także ludzie, którzy z zasady nie mają zbytniego kontaktu z promieniami słonecznymi powinni w swojej diecie uwzględnić posiłki o podwyższonej zawartości witaminy D. Osoby chore na gruźlicę, a także na łuszczycę są narażone na obniżoną zawartość witaminy D.

Produkty bogate w witaminę D to:

  • Mleko z duża zawartością tłuszczu.
  • Żółtka jajek.
  • Wątróbka zwierzęca oraz różnego rodzaju ryby (w tym także tran).
  • Mąka pełnoziarnista, a także masło.

Witamina ta bierze udział w rozwoju tkanki kostnej oraz zębów. Jej niedobór może powodować krzywicę. Jest również niezbędna do metabolizmu fosforu i wapnia, poza tym wzmacnia odporność organizmu i łagodzi podrażnienia skóry. Witaminę D możemy znaleźć w rybach, a przede wszystkim w olejach rybnych oraz tranie, jak również w żółtkach jaj, czy mleku.

 

Witamina E – tokoferol

Tokoferol jest innym terminem określającym witaminę E. Natomiast warto powiedzieć, że w skład witaminy E wchodzi wiele związków, niemniej jednak najważniejszy z nich to alfa-tokoferol. Naukowcy odkryli, że witamina E jest potrzebna do życia dla każdego żyjącego organizmu, który oddycha tlenem. Ludzki organizm jest w stanie magazynować witaminę E, mimo to uważa się, że około 70 procent jest wydalana z organizmu. Witamina E jest substancją, która może łatwo ulec rozkładowi na skutek wysokiej temperatury, zamrażania czy też standardowej obróbki żywności. Stosowana jest w leczeniu wielu schorzeń, między innymi pomaga w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów.

Jak działa witamina E?

Witamina E jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Procesie zapobiegania utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu innych związków.
  • Procesie zapobiegania zatorów czyli jaśniej mówiąc zakrzepów krwi.
  • Procesie obniżania poziomu złego cholesterolu, dzięki temu organizm człowieka jest chroniony przed miażdżycą oraz powikłaniami.
  • Ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uważa się, że w dużej mierze wpływa na odpowiednie funkcjonowanie gałki ocznej.
  • Zapobiega różnego rodzaju schorzeniom skóry, nadaje jej estetyczny wygląd, zapobiega egzemom.
  • Nazywa się ją witaminą płodności ze względu na korzystny wpływ przy zapobieganiu objawom tak zwanego napięcia przedmiesiączkowego oraz zaburzenia okresu przekwitania.
  • Znacznie wpływa na spowolnienie procesu starzenia się ludzkiego organizmu.

Skutki niedoboru witaminy E.

Hipowitaminoza może znacznie sprzyjać powstawaniu choroby wieńcowej, miażdżycy oraz różnego rodzaju zaburzeniom w układzie płciowym organizmu człowieka. Naukowcy twierdzą, że niska zawartość witaminy E w organizmie człowieka może powodować większą podatność na zachorowanie na nowotwory różnego rodzaju. Niemniej jednak ciężko jest doprowadzić do hipowitaminozy ponieważ witamina E występuje powszechnie w większości produktów żywieniowych.

Skutki nadmiernej ilości witaminy E.

Witamina E należy do praktycznie nie toksycznych witamin dla ludzkiego organizmu dlatego też spożywanie jej w dużych ilościach nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Jedynym problemem jaki może nam przysporzyć zbyt duża ilość witaminy E to zmniejszenia ilości witaminy A tolerowanej przez nasz organizm.

Zapotrzebowanie na witaminę E oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy E.

Główną grupą osób, które powinny zwrócić szczególną uwagę na odpowiedną ilość witaminy E w spożywanych posiłkach są osoby chore na mukowiscydozę, a także osoby z chroniczną niewydolnością wątroby, która notabene jest głównym magazynem tej witaminy w organizmie człowieka. Kobiety, które korzystają z hormonalnej antykoncepcji powinny zadbać o dodatkowe źródło witaminy E ponieważ środki antykoncepcyjne obniżają możliwość przyswajania witaminy E.

Produkty bogate w witaminę E to:

  • Różnego rodzaju oleje roślinne oraz kiełki zbóż.
  • Żółtka jajek, soja, a także różnego rodzaju zielona warzywa takie jak chociażby sałata, zielony groszek oraz kapusta brukselka.
  • Migdały, morele oraz porzeczki (również bogate w witaminę C).
  • Wątroba.

Witamina E odgrywa ogromną rolę w spowolnienie procesu starzenia naszego organizmu. Do jej najważniejszych funkcji zaliczyć można pozytywny wpływ na nasza skórę, przyspieszenie gojenia się ran, stymulacja układu immunologicznego. Ponadto witamina ta doskonale wpływa na zdrowie naszych oczu oraz chroni przed niektórymi chorobami, jak na przykład nowotwory, miażdżyca. Jej najlepszym źródłem są oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, ziarna zbóż, mleko, jaja i wątróbka, jak również zielone warzywa.

 

Witamina K – fitomenadion

Witamina K to ogólna nazwa grupy witamin K. Witamina K1 nazywana również fitomenadionem pozyskiwana jest z zielonych liści oraz olei naturalnych. Istnieje jeszcze witamina K2 nazywana meanchinonem oraz witamina K3, której druga nazwa to menadion. Ostatnia witamina K3 jest najbardziej znaną i mówiąc o witaminie K to właśnie ją większość osób ma na myśli. Witamina ta należy do grupy rozpuszczalnych w tłuszczu. Organizm człowieka magazynują tą witaminę głównie w kościach oraz wątrobie, jednak ludzki organizm nie gromadzi jej wiele ponieważ jest to zbyteczne.

Jak działa witamina K?

Witamina K jest jednym z ważniejszych czynników przy:

  • Procesie tworzenia tak zwanej protrombiny, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za krzepnięcie krwi.
  • Wspomaga w bardzo dużej mierze (skutecznie) zmniejszać obfitość krwawienia u kobiet podczas miesiączek.
  • Posiada bardzo dobre właściwości działając przeciw bakteriom, stanom zapalnym oraz różnego rodzaju bólom.
  • Wspomaga proces mineralizacji, a także wchłaniania wapnia do kości w ludzkim organizmie.

Skutki niedoboru witaminy K.

Witamina K jest bardzo potrzebna w aby ludzka krew odpowiednio przechodziła proces krzepnięcia, w przypadku gdy dochodzi do niedoboru w ludzkim organizmie może dojść do tak zwanej skazy krwotocznej. Powodowane jest to głównie na skutek nieodpowiedniej syntezy składników, które odpowiadają za krzepliwość krwi. Dolegliwość tą łatwo jest dostrzec dzięki bardzo łatwemu powstawaniu siniaków na powierzchni ludzkiej skóry. Organizm w którym nie ma odpowiedniej ilości witaminy K może być również bardziej podatny na krwotoki wewnętrzne oraz zewnętrzne. Podwyższa się również możliwość zachorowania na nowotwory.

Skutki nadmiernej ilości witaminy K.

W przypadki hiperwitaminozy witaminy K ludzki organizm może nadmiernie wydzielać pot. Człowiek doczuwa wtedy uciążliwe gorąco. Niemowlęta są narażona na żółtaczkę, a także poważne uszkodzenia tkanki mózgowej. Na skutek długotrwałego przedawkowania witaminy K może dochodzić do łatwego rozpadu czerwonych krwinek oraz niedokrwistości.

Zapotrzebowanie na witaminę K oraz produkty dostarczające dużej ilości witaminy K.

Pomimo tego, że ogólnie witamina K występuje naturalnie w wielu produktach żywnościowych, a także organizm ludzki ma możliwość jej syntezy w jelitach niektóre osoby są narażone na zbyt małe dawki witaminy K. Dotyczy to w szczególności osób, które z konieczności muszą przyjmować pokarm dożylnie to znaczy pod postacią kroplówek, osoby, które przez dłuższy czas przyjmowały antybiotyki również powinny skupić uwagę na odpowiedniej suplementacji podstawowych witamin w tym także witaminy K. Na utratę witaminy K i słabą jej przyswajalność narażone są również osoby, które intensywnie się odchudzają.

Produkty bogate w witaminę K to:

  • Przede wszystko pełnoziarniste produkty.
  • Żółtka jaj, wodorosty, wątroba oraz oleje z wątroby ryb (w tym także tran).
  • Warzywa liściaste takie jak sałata czy kapusta, do tego warzywa takie jak pomidory, brokuły czy kapusta brukselka.
  • Jogurty oraz kefiry z zawartością żywych kultur bakterii z grupy Lactobacillus.

Witamina ta znana jest ze swych właściwości regulujących krzepliwość krwi. Ma również wpływ na prawidłową budowę kości zapobiegając takim chorobom jak osteoporoza. Ponadto docenia się jej właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Źródłem witaminy K jest przede wszystkim sałata,  szpinak, jaja, mleko, cukinia, pomidory, ogórki.

Jeśli nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie odpowiednio zbilansowanej diety, bogatej w witaminy i minerały, powinniśmy sięgać po witaminy w tabletkach, które uzupełnią wszelkie ich niedobory.

You might also likeclose