Sok z noni

Sok z noni

Czym zaskoczy nas medycyna naturalna w kolejnym sezonie? Jej jedno z nowszych odkryć to sok noni. Jeśli słowo „noni” zupełnie nic Ci nie mówi, warto dowiedzieć się kilku interesujących informacji na temat tej medycznej nowinki i poznać niektóre zastosowania soku noni.

Noni, czyli według łacińskiej nazwy botanicznej Morinda citrifolia to egzotyczna roślina rosnąca w wielu miejscach na świecie. W Polsce nazywana czasem morwą indyjską, w innych regionach świata przyjmuje różne przydomki w zależności od lokalizacji geograficznej. Noni to nazwa rośliny używana na Hawajach, na Tahiti funkcjonuje modyfikacja- nono, a na Fidżi znana nam już morwa indyjska to kura. Wszędzie jednak jest to ten sam krzew wydający co roku dużą ilość owoców, z których potem produkowany jest cenny sok.

Historia noni

Produkowany z owoców noni sok znany jest od dawna. Choć medycyna naturalna dopiero niedawno przywróciła go do dawnej świetności, noni od czasów zamierzchłych nazywany był aspiryną starożytności. Roślina zwracała na siebie uwagę naukowców i lekarzy, głównie ze względu na dużą ilość substancji czynnych zawartych w owocach.

Cudowne działanie soku z noni

Właściwości noni są często uzasadniane długowiecznością drzewa i jego brakiem podatności na choroby, pasożyty i szkodniki. Zawarte w owocach substancje wykazują szereg działań, którym można przypisać właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Prawdopodobnie wspomagają one proces leczniczy, przyspieszają regenerację i poprawiają nadwątlone siły organizmy do walki z chorobą. W owocach noni znajduje się duża ilość witaminy C, co może wpływać na odporność organizmu. Żadna substancja w soku noni nie ma jednak zdolności ściśle leczniczych i nie jest w stanie samodzielnie wyleczyć poważnych schorzeń.

Medycyna a noni

Ponieważ coraz więcej ludzi chętnie sięga po sok z noni, a jego dostępność wzrasta z każdym rokiem świat nauki zajmuje się jego działaniem coraz intensywniej. Istniejące w tej chwili doniesienia na temat skuteczności soku noni oraz bezpieczeństwa jego stosowania są zróżnicowane. Z jednej strony Komisja Europejska (Komisja E uznawana za wyrocznię farmacji) dopuściła owoce noni jako tak zwaną „nową żywność”, z drugiej FDA (amerykański organ odpowiedzialny za kontrolę leków i suplementów diety) ostrzega, że noni i jego wyroby nie zostały dokładnie przebadane przez wiarygodny zespół laboratoryjny. Istnieją doniesienia o uszkodzeniach wątroby po spożyciu soku z noni, jednak nie zostały one w pełni udokumentowane. W soku noni występują (co prawda w znikomych ilościach) toksyczne chinony. W zależności od pochodzenia rośliny, jej podgatunku i warunków hodowli ilości te mogą ulegać zmianom. W obliczu braku jasnego stanowiska środowiska medycznego warto na pewno zachować ostrożność i sceptycyzm w stosowaniu noni oraz unikać podawania soku noni dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.

You might also likeclose