Pu-erh - rodzaje, działanie i właściwości herbaty

Pu-erh – rodzaje, działanie i właściwości herbaty

Jest to odmiana czerwonej herbaty. Produkowanej głównie w Chinach, a dokładniej w prowincji Yunnan. Jest tam drzewo ,które prawdopodobnie ma 2000 lat, 32 metry wysokości i ponad 1 metr średnicy. Po dzień dzisiejszy są z niego zrywane liście najwyższej jakości. Dostępne tylko w Chinach za bardzo wysoką cenne.

Proces produkcji tej herbaty jest bardzo ciekawy. Pu-erh musi bardzo długo leżakować w odpowiednich warunkach. Zanim zostanie wypuszczona do sprzedaży upływa około 5 lat. Jest to zupełnie odwrotnie niż w czarnej i zielonej, gdzie im świeższe liście tym lepsze. Jest ona często porównywana do wina, czyli im starsza tym lepsza. Podczas długiego przechowywania tej herbaty powstają specjalne związki jak flawonoidy, garbniki, alkaloidy i pierwiastki takie jak: wapń, cynk, mangan, miedź, żelazo, selen, magnez. Posiada ona również witaminę E, która bardzo pozytywnie wpływa na naszą skórę. Nadaje jej elastyczność i sprężystość. Najlepsze Pu-erh leżakują nawet 60 lat i osiągają astronomiczne cenny.

Herbata ta zyskuje na zachodzie ogromną popularność przede wszystkim za swe właściwości zdrowotne. Najważniejszą z nich jest to, że bardzo pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę. W USA dorobiła się ksywki „morderca tłuszczu ” lub „pogromca tłuszczu”. Udowadniają to badania przeprowadzone w paryskiej klinice. 88% ankietowanych, którzy pili tą herbatę każdego dnia (5 filiżanek) przez miesiąc stracili od 3,2 do nawet 10,8 kilograma. Co najważniejsze nie zmieniali oni swoich nawyków żywieniowych. W dodatku zmiany utrzymały się przez dłuższy czas.

Jest ona doskonałym środkiem na kaca. Wypicie jej sprawi, że szybciej będziemy stanie jasności umysłu. Potwierdzają to testy przeprowadzone przez Francuskich naukowców, którzy napili się trochę większej ilość alkoholu. Po dwóch godzinach od wypicia filiżanki Pu-erh ich poziom alkoholu obniżył się o 0.45 promila. To również udowodniło, że herbata ta wpływa pozytywnie na pracę naszej wątroby.

Flawonoidy, które tworzą są podczas długotrwałego leżakowania liści doskonale wpływają na nasze serce. Wzmacniają one ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zmianom miażdżycowym.

Pozostałe właściwości to:

  1. Oczyszcza organizm z toksyn;
  2. Obniża zawartość cholesterolu;
  3. Wzmacnia organizm człowieka;
  4. Poprawia nastrój i zapobiega depresji;
  5. Obniża ciśnienie krwi.

Jak zaparzyć?

Istnieją dwa sposoby na zaparzenie Pu-erh. W zależności od tego jaką chcemy mieć herbatę. Jeżeli ma być mocniejsza to wsypujemy do filiżanki płaską łyżeczkę suszu, lub dwie do szklanki i zalewamy wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Czas parzenie 2 minuty.

Druga metoda jest dla osób, które chcą się napić bardziej delikatnego naparu. Polega na zalaniu liści przestudzonym wrzątkiem (96 stopni Celsjusza), a następnie odlaniu uzyskanego napoju. Następnie wykonujemy proces parzenie tych samych liści przez około 6minut.

Pamiętać należy, że do herbaty nie dodajemy żadnych dodatków. Powodują one, że Pu-erh traci swoje właściwości zdrowotne.

Możemy wymienić następujące rodzaje herbaty Pu erh:

Casablanca Pu-erh medium
Klasyczna herbata Pu-erh z owocowymi dodatkami. Mieszance tej znajdziemy pomarańcze, maliny, truskawki, jeżyny i owoce aronii. Zapewniają one doskonały smak tej herbaty i cytrusowy aromat.
Gotowy napar ma słodko kwaśny smaki i intensywną barwę. Herbata nie wymaga żadnych dodatków! I bez nich na pewno przypadnie do gustu miłośnikom naparów z dodatkiem odrobiny cukru i cytryny.

Pu-erh Orange (Organic)
Jak sama nazwa wskazuje jest to herbata z dodatkiem pomarańczy. Jest ona świetną alternatywą dla osób, którym nie smakuje zwykły Pu-erh. Ta herbata z całą pewnością zasmakuję każdemu. Jej nie zwykle przyjemny pomarańczowy aromat sprawia, że piję się ją z prawdziwą przyjemnością. Każdy łyk tej herbaty jest kwintesencją dla naszego podniebienia

Pu-erh (Organic)
Najzwyklejszy Pu-erh bez dodatków. Za nim trafia na nasze stoły przechodzi proces pół fermentacji, a następnie leżakuje przez kilka lat w odpowiednich warunkach. Podczas tego procesu powstają w nim związki, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Gotowy napar charakteryzuje się mocną czerwonobrązową barwą i nabiera charakterystycznego, korzennoziemistego zapachu i posmaku.

Pu-erh grapefruit
Herbata z dodatkiem grapefruita. Nadaje jej znacznie delikatniejszego smaku. Sprawia, że możemy wypić filiżankę Pu-erh o każdej porze dnia. Gotowy napar nabiera szlachetnego koloru burgundzkiego wina.

Fitness
Herbata, która stanowi znakomite połączenie dzikiej róży, jabłka oraz trawy cytrynowej. To sprawia, że napar przygotowany z tego suszu jest pozbawiony charakterystycznego korzenno-ziemistego smaku, który nie każdemu przypada do gustu.
Poza tym do Pu-erh został dodany także liście Yerba Mate, która dodaje energii do ćwiczeń i poprawia samopoczucie. Te cechy w połączeniu z przyspieszającymi metabolizm właściwościami Pu-Erh czynią herbatę „Fitness” prawdziwym wsparciem w walce o zgrabną sylwetkę!

Pu-erh kostka
Jest to Pu-erh w postaci kostki zapakowany w małe hermetyczne woreczki. Jest to herbata dla ludzi aktywnych, którzy chcą zawsze mieć swojego Pu-erha przy sobie nie zależnie od miejsca, gdzie są. Do jego przyrządzenia starczy pół litra przestudzonego wrzątku. Możemy się cieszyć nie zwykłym naparem.

Pu-erh Orzeźwiający
Ta mieszanka z całą pewnością przypadnie do gustu osobą lubiącym niekonwencjonalne połączenia. W suszu tym znajdziemy eukaliptusa, skórki cytrynowe, skórki pomarańczowe, kwiaty kocanki i zieloną herbatę. Każdy kolejny łyk tego napoju znakomicie orzeźwia i gasi pragnienie. Doskonale nadaję się na upalne dni.

Pu-erh Gniazda
Ta herbata to doskonały pomocnik w odchudzaniu. Udowodniono między innymi, że 9 na 10 pacjentów regularnie spożywających Pu-erh zdołało stracić na wadze od ponad 3 do niemal 11 kg. Amerykanie nadali więc tej odmianie tytuł „słynnego zabójcy tłuszczu”.

Pu-erh Lemon
Mieszanka ta przypadnie do gustu osobą, które lubią w herbacie nutę cytrynowego smaku. Susz tego Pu-erha jest wzbogacony o trawę i skórkę cytrynową. Doskonale to połączenie komponuje się z korzennym posmakiem herbaty tworząc oryginalną kompozycję. Najlepiej wypić ją pół godziny po posiłku. Zwiększy ona metabolizm, co korzystnie wpłynie na naszą sylwetkę.

You might also likeclose