Jaka ilość soli jest bezpieczna w żywieniu?

Jaka ilość soli jest bezpieczna w żywieniu?

Zastanawiasz się ile można jeść soli w swojej codziennej diecie?

Wszyscy potrzebujemy trochę soli, ponieważ pomaga zachować płyny ustrojowe w odpowiednim stężeniu. Jednak większość z nas spożywa o wiele więcej soli niż potrzebuje tego organizm,co może prowadzić do zwiększenia ciśnienia krwi a co za tym idzie do poważnych chorób taki jak: choroby serca czy udar.

W naszym kraju zjada się przeciętnie nawet do 15 g soli dziennie,co jest ilością o wiele większą niż potrzeba do życia. W celu zmniejszenia ryzyka chorób,osoba dorosła nie powinna jeść więcej niż 5-6 g soli dziennie. Zalecana dzienna dawka soli zależy od wieku,a u niemowląt nie powinna przekraczać 1 g.

  • 1 do 3 lat-2 g dziennie
  • 4 do 6 lat-3 g dziennie
  • 7 do 10 lat-5 g dziennie
  • 11 lat i powyżej- 5-6 g dziennie

Podane wartości są maksymalne i lepiej ograniczyć jeszcze bardziej ilość soli w diecie.

Sól to często „ukryty” składnik w wielu produktach i może być czasami trudne do oszacowania ile tak naprawdę jesz soli dziennie. Większość soli jakie spożywamy w ciągu dnia pochodzi z gotowych produktów takich jak np. chleb,nawet słodycze zawierają w sobie sól.
Należy kontrolować spożycie soli np. przez wyronienie sobie nawyku czytania wartości odżywczych na etykietach produktów żywnościowych,gdzie znaleźć można zawartość soli na 100 g produktu.
Wskazówka:
Duża ilość soli to 1,5g na 100 g produktu
mała ilość soli to 0,3 g na 100 g produktu

You might also likeclose