Alergia na laktozę

Alergia na laktozę

Mleko to produkt który posiada niepowtarzalne zalety. Przede wszystkim jest to naturalny i łatwo dostępny element naszej diety bogaty w przyswajalne wapno jak i szereg witamin potrzebnych do funkcjonowania organizmu takich jak : D, A, B2, E oraz K. Mleko jak już wcześniej pisałem dostarcza wapnia, a wapno to główny budulec kości. W ciągu naszego życia przez pierwsze 30 lat wapno jest magazynowane w kościach w procesie mineralizacji. Po ukończonym procesie, zawarty tam wapń będzie służył jako rezerwa do końca życia. Dlatego też wszystkie mleczne produkty są nieodłącznym elementem zdrowej diety.

Alergia na białko mleka krowiego, to alergia pokarmowa która jest nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu na spożyte składniki pokarmowe. Reakcje na żywność są zazwyczaj natychmiastowe i pojawiają się w ciągu godziny (lub czasami nawet kilku sekund) po spożyciu alergizującego produktu. W niektórych przypadkach opóźniają się nawet do czterech godzin po ukończonym posiłku.

Objawami i reakcjami organizmu na uczulenie na mleko są : biegunka, kolka, nudności, obrzęki wokół ust, zmiany na skórze takie jak ( wysypka, swąd, zaczerwienienie), bóle głowy. Mogą wystąpić również objawy astmy (kaszel, duszność), zapalenie spojówek, obrzęki krtani, nieżyt nosa (katar).W przeważającej ilości przypadków w miarę rozwoju objawy mają mniejsze nasilenie lub całkowicie ustępują. U około 10% chorych alergia może się utrzymywać przez wiele lat, a nawet się nasilać.

W przypadku alergii pokarmowej podstawą leczenia jest wyeliminowanie mleka z diety. Przydatna również jest konsultacja z lekarzem oraz dietetykiem w sprawie zmiany diety.

You might also likeclose