Co warto zjeść w Lizbonie - kuchnia lizbońska

Co warto zjeść w Lizbonie – kuchnia lizbońska

portugalia Co warto zjeść w Lizbonie   kuchnia lizbońska

Kuchnia lizbońska została ukształtowana przez zwyczaje żywieniowe wywodzące się z różnych regionów Portugalii. Bazuje ona w głównej mierze na rybach i owocach morza oraz używanych w dużych ilościach przyprawach. Jej wyśmienicie smakujące dania charakteryzują się niebywałą wręcz prostotą.

Charakterystyka lizbońskiej sztuki kulinarnej
Najistotniejszy wpływ na kuchnię portugalską miało położenie geograficzne, muzułmańska okupacja trwająca kilkaset lat oraz następstwa odkryć geograficznych. Lizbona jest idealnym miejscem dla smakoszy potraw rybnych i owoców morza, gdyż to one stanowią podstawę menu w większości portugalskich restauracji. W stosunku do innych państw europejskich spożywa się tu wyraźnie mniej wieprzowiny, wołowiny, czy baraniny. Narodową potrawą kraju jest bacalhau, czyli suszony i solony dorsz, którego podobno można podać na ponad 350 różnych sposobów. Spośród pozostałych ryb cieszących się olbrzymią popularnością na portugalskich stołach znajdują się między innymi sardynki, łosoś, halibut, sola, pstrąg, czy makrela. Są one podawane w najrozmaitszych postaciach, także jako gulasze oraz gęste zupy. Potrawy mięsne stanowią niewielki procent jadłospisu lokalnych mieszkańców. Jeśli jednak już wskazać mięso najczęściej spożywane w Portugalii to z pewnością jest to drób, w większości przypadków przyrządzany na grillu w pikantnej zaprawie na bazie chilli, czosnku i oliwy. Generalnie dania kuchni portugalskiej trafią w gusta osób preferujących bogato przyprawione jedzenie, gdyż jest to jedna z jej cech charakterystycznych. Do najpopularniejszych przypraw należy curry, szafran, cynamon, kolendra oraz ostre papryczki i przygotowane na ich bazie sosy i zaprawy.

Bacalhau w jednej z lizbońskich restauracji

Istotnym elementem kuchni portugalskiej są także zupy, bardzo często podawane jako pierwsze danie. Szczególnie popularna jest caldo verde przygotowana z warzyw i specjalnej, ostro przyprawionej, wędzonej kiełbasy.

Kawa
W Portugalii wyjątkową popularnością cieszy się kawa, której picie wyrosło niemalże do rangi rytuału. To właśnie od tego niezwykle lubianego trunku mieszkańcy Lizbony rozpoczynają dzień, niejednokrotnie w parze ze słodkim ciastkiem. Pita przez Portugalczyków kawa jest mocna i na ogół podawana z mlekiem.

Alkohole
Portugalia jest jednym z głównych producentów wina na świecie. Ten szlachetny napitek krajowej produkcji cieszy się niezwykłą popularnością wśród miejscowej społeczności, jest również ważnym produktem eksportowym kraju. Klimat panujący na tym obszarze sprzyja produkcji win zarówno różowych, czerwonych jak i białych. Porto i Madery to dwa wina wywodzące się z Portugalii, które na przestrzeni wielu lat zdążyły zdobyć szczególną sławę, te wzmacniane trunki, o zawartości alkoholu od 17 do 21%, są powszechnie cenione na całym świecie.

Gdzie zjeść?
Osoby pragnące zasmakować potraw kuchni lizbońskiej powinny przede wszystkim udać się w stronę Dolnego Miasta. Ciekawostkę stanowi fakt, że w Lizbonie, w przeciwieństwie do większości miast świata, najtańsze dania są serwowane w samym centrum. Przy czym tanie absolutnie nie równa się z gorszym. Ceny oferowane przez restauratorów są bardzo zbliżone, dlatego przy wyborze restauracji należy się głównie kierować osobistymi preferencjami i wyglądem podawanego pożywienia. Koszty zestawu obiadowego zaczynają się od mniej więcej 7 euro. Warto mieć na względzie, że nierzadko napoje są nieproporcjonalnie drogie w stosunku do jedzenia. Jest to sposób wielu restauratorów na odbicie sobie niskiej ceny posiłków, dlatego należy wyraźnie poprosić o kartę drinków.

Muzycy w restauracji „Casa de Linhares”, Lizbona

Szczególnie intrygującymi obiektami kulinarnymi w Lizbonie są restauracje fado, zapewniające wyjątkowe połączenie wrażeń smakowo-kulturalnych. Dzieje się to za sprawą sączących się dźwięków niepowtarzalnej muzyki fado, która rozbrzmiewa wyłącznie na ulicach lizbońskiej Alfamy. Większość restauracji tego typu znajduje się w Górnym Mieście. Za obiad zapłacimy tam około 15 euro.

You might also likeclose