Jaką zupę wybrać na kolację wigilijną?

Jaką zupę wybrać na kolację wigilijną?

Od dziecka każdy z nas doskonale pamięta zapach i aromat potraw przygotowywanych na wieczerzę wigilijną. Niemal każdy dom ma swoje tradycje związane  wigilijnym menu, które przenoszone są z pokolenia na pokolenie. Pierwszą potrawą spożywaną podczas Wigilii jest zupa, a najbardziej popularny jest barszcz czerwony, choć często spotyka się również zupę grzybową, rybną lub owocową.

Wigilijny barszcz czerwony przyrządza się na wywarze buraczanym, a specyficzny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom takim jak: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz, czy sól oraz czosnek.

Z kolei zupa grzybowa przyrządzana jest na bazie pieczarek lub grzybów leśnych. Nie wymaga ona dodawania zbyt wielu przypraw, gdyż grzyby nadają zupie doskonały smak i aromat. Zupę grzybową zabiela się śmietaną, można również dodać odrobinę masła dla polepszenia smaku oraz z wierzchu posypać natką pietruszki.

W wielu domach spotyka się na wigilijnym stole zupę rybną, której przygotowanie jest tak skomplikowane, jak się nam może wydawać. Do jej przyrządzenia potrzebujemy filety rybne, bulion warzywny, cebulę, śmietanę oraz natkę pietruszki udekorowania.

Warto również wspomnieć, iż w niektórych regionach na wigilijnym stole gości zupa z suszonych owoców. Aby ją przygotować można użyć dowolnego suszu: gruszek, jabłek, śliwek, czy wiśni.

Bez względu na to, czy naszą tradycyjną potrawą wigilijną jest barszcz z uszkami, zupa grzybowa czy rybna, zawsze kojarzy się dla nas z atmosferą świąt i ciepłem rodzinnego ogniska.

You might also likeclose