Jaką zupę ugotować na obiad?

Jaką zupę ugotować na obiad?

Zgodnie z najlepszymi dietetycznymi wzorcami, każdy obiad powinniśmy rozpocząć od talerza ciepłej zupy, jest to bowiem potrawa która ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Większość zup przy niskiej zawartości kalorii dostarcza wielu cennych dla organizmu składników odżywczych, a ponadto konsystencja zup sprawia, że jemy powoli, tak więc zdążymy zaspokoić głód i tym samym zmniejszamy porcję drugiego dania, które jest zwykle dużo bardziej kaloryczne.

Nawet jeśli zaczęliśmy czerpać inspiracje kulinarne z innych części świata, to nie znaczy, że musimy rezygnować z zup i warto powrócić do tradycyjnego, polskiego modelu gotowania obiadów dwudaniowych. Istnieje przecież wiele przepisów na zupy inne niż żurek, krupnik czy rosół, które jednak spełniających tę samą, niezwykle ważną funkcję dietetyczną. W kuchni jak w każdej innej dziedzinie, można zauważyć zmieniające się trendy; ostatnio popularnością cieszą się tak zwane zupy krem, czyli zupy zmiksowane i serwowane najczęściej z grzankami, makaronem, groszkiem ptysiowym lub serem mozzarella.

Wśród przepisów na te aksamitne w konsystencji pyszności warto wyróżnić zupę dyniową, krem z pomidorów oraz zupę brokułową. Każda z nich cechuje się przede wszystkim pięknym, intensywnym kolorem; w zależności od dodatków i przypraw, a także rodzaju użytych warzyw, zupa dyniowa może być żółta lub pomarańczowa, krem z pomidorów czerwony lub delikatnie malinowy, a zupa brokułowa przybiera rozmaite odcienie zieleni, od soczystej trawy, aż po jasny miętowy odcień.

Zupa dyniowa podana z kleksem kwaśnej śmietany lub polana łyżką oliwy z oliwek może z powodzeniem stanowić pierwsze danie zarówno na świątecznym obiedzie, jak i w powszedni dzień. Aby przywrócić zwyczaj gotowania i jedzenia zup, możemy zacząć serwować zupy dnia; jeśli przez miesiąc, codziennie na stole pojawi się talerz smacznej zupy z dodatkiem chrupiących grzanek, makaronu albo posypanej żółtym serem, to na pewno wszyscy domownicy szybko pokochają tę nową kulinarną tradycję i z niecierpliwością będą czekać na to, co dobrego przyniesie im kolejny dzień!

You might also likeclose