Jak przyrządzić domowy barszcz czerwony

Jak przyrządzić domowy barszcz czerwony

Barszcz czerwony to jedna z najbardziej popularnych zup. Nic w tym dziwnego, bowiem dobrze przyrządzony barszcz jest niezwykle aromatycznym i pełnym smaku daniem zarówno na święta jak i na co dzień.

Barszcz czerwony przygotowuje się z buraczanego wywaru, czemu zawdzięcza głęboki, intensywny kolor. Z pewnością każdy z nas kojarzy barszcz czerwony z  tradycyjną potrawą wigilijną. Wówczas jest on podawany najczęściej z uszkami.
Jednak na co dzień barszcz czerwony doskonale sprawdza się zarówno jako główny posiłek obiadowy oraz jako dodatek do innych potraw, czy też ciepła przekąska między posiłkami.

Z czym podawać barszcz czerwony?

Możliwości dodatków do barszczu jest naprawdę dużo. Najpopularniejszym z nich są oczywiście krokiety, które możemy przygotować z dowolnym farszem. Przygotowuje się je z naleśników, a po nałożeniu farszu składa, panieruje i smaży. Świetnie smakują z nadzieniem z kapusty i grzybów, ale popularny jest również farsz mięsny, czy szpinakowy.

Innym ciekawym dodatkiem do barszczu czerwonego są paszteciki z ciasta drożdżowego. Podobnie, jak w przypadku krokietów, możemy przygotować je z dowolnego farszu.

Do barszczu czerwonego doskonale pasują różnego rodzaju paluszki serowe, cebulowe i inne. Można także serwować go z bułeczkami drożdżowymi z nadzieniem lub bez, z kotlecikami , czy słonymi ciasteczkami. Warto jednak pamiętać, że w przypadku powyższych dodatków barszcz czerwony podawany jest osobno w filiżance lub bulionerce. W tak eleganckiej formie barszcz czerwony podawany jest na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach okolicznościowych, czy weselach.

Często barszcz czerwony podawany jest z pierogami lub tak jak podczas Wigilii – z uszkami. W niektórych domach barszcz spożywany jest wyłącznie z ziemniakami, w innych z dodatkiem kiełbasy lub jajka.

Zaletą barszczu czerwonego jest jego uniwersalny charakter, co oczywiście ani trochę nie umniejsza jego kulinarnej potęgi i dominacji nad innymi zupami. Bez względu na to, czy popijamy nim paszteciki, krokiety, paluszki, bułeczki, pierogi lub nawet kanapki, czy uznajemy wyłącznie świąteczny barszcz czerwony z uszkami, zupa ta świetnie sprawdza się o każdej porze oraz na każdą okazję.

You might also likeclose