Jak przygotować kanapkę na każdą okazję?

Jak przygotować kanapkę na każdą okazję?

Kanapka jest niezwykle wdzięcznym posiłkiem. Jej przygotowanie zazwyczaj jest proste, szybkie, a  największą zaletą jest to, iż można ją podawać na wiele sposobów i na różne okazje.

Na przyjęcie

Kanapeczki, popularnie zwane również tartinkami idealnie nadają się na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi. Ładnie prezentują się udekorowane finezyjnie za pomocą warzyw, przypraw i dressingu i stanowią lekki posiłek, która każdemu posmakuje. Niektórzy do przygotowania kanapek używają krakersów lub pieczywa chrupkiego, które świetnie zastępuje pszenne pieczywo.

Kanapki na przyjęcie to doskonały pomysł na przekąskę. W przypadku imprezy dla dzieci możemy na przykład zorganizować konkurs, w którym dzieci mają za zadanie samodzielnie udekorować kanapki, dzięki czemu pociechy będą mieć świetną zabawę.

Dobrym pomysłem będzie zaserwowanie kanapek w nieco innym wydaniu, na przykład z owocami. Do tego celu wystarczy użyć ciemnego pieczywa, które smarujemy cienko majonezem, a na wierzch kładziemy kawałek arbuza oraz ser feta lub brie. Ta oryginalna kompozycja może zasmakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Do szkoły

Warto również pamiętać o tym, że kanapki są również idealnym pomysłem na śniadanie dla dziecka do szkoły. Powinny jednak mieć dużą wartość odżywczą, aby dostarczyć energii na wiele godzin, a także niezbędnych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu. Kanapki do szkoły powinny zatem zawierać składniki bogate w wapń i magnez oraz witaminę B3. Oprócz kanapek dziecko powinno również dostać wodę lub świeży sok.

 Na ciepło

Kanapka świetnie smakuje także na ciepło. Do wyboru mamy tosty, grzanki, czy sandwich.

Tego typu kanapki na ciepło idealnie nadają się na śniadanie, kolację, ale również możemy serwować je podczas różnego rodzaju imprez. Goście na pewno miło zareagują na taki ciepły posiłek. Do tostów i grzanek doskonale pasują dipy czosnkowe, musztardowe czy paprykowe. Można je samodzielnie przygotować na bazie majonezu na około 2 godziny przed podaniem.

Jak widać zwykła kanapka ma wiele możliwości i rewelacyjnie sprawdza się w każdych okolicznościach.Nie pozostaje zatem nic innego, jak pobudzić wyobraźnie i „zaprojektować” własną wersję kanapek.

You might also likeclose